Parrot MKi9000 i Bolero - potrzebna pomoc dot. podłączenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pitoki
    Classic
    • 2011
    • 6

Zamieszczone przez orzel720
    2. Jeśli Ambition wyjdzie niewiele więcej to też rozważę...
    Tak też bym proponował.
    jaką OIII kupię zakładając, że będzie już kombi (czyli za dopłatą przyjmujmy: 3500zł).
    Jeśli masz budzet do 80 tys zł to myslę ze spokojnie kupisz O III kombi 1.4 TSi w wersji elegance.
    Kiedy będzie lifting SII? Bo może warto poczekać? Albo na wyprzedaże 2013?
    S II FL ma byc pokazany we wrześniu 2013 r. na salonie we Frankfurcie. Sprzedaz pewnie zacznie się na pocz. października 2013 r. Tak wiec jeśli chodzi o wyprzedaz rocznika to raczej nie bedzie juz ona dotyczyła obecnych S II tylko S II FL., które zapewne będą miały inne - wyższe - ceny.
    Ostateczny limit jaki mogę przewidzieć na auto to do 80 000zł brutto - nie wiecej i basta.
    No i za to powinieneś kupić S II kombi 1.8 TSI w wersji Family, która ma praktycznie wszystko co do życia potrzebne.
    Radio Bolero dokupisz sobie albo u Danielcia albo na allegro za 800 zł.
    [ Dodano: Czw 21 Mar, 13 11:18 ]
    Zamieszczone przez andriu21tg
    A tak poza tematem obdzwoniłem 5 salonów na śląsku i żaden niema Superba 1,8 do jazdy testowej.
    Zapraszam do Lublina. Udostepnię swojego :twisted:
  • lisek1981
    Drive
    • 2010
    • 69

Witam wszystkich (po dłuższej przerwie),

Potrzebuje Waszej porady, w szczególności kogoś, kto jest "obcykany" w sprawach car-audio grupy VW i modułów BT. Chciałbym założyć sobie zestaw głośnomówiący do auta. Nie mam wielkich wymagań - skupiam się na jakości połączenia oraz komforcie wybierania/odbierania. Nie zależy mi na przeglądaniu książki kontaktów, czytaniu SMSów, streamingu audio itd. (jeśli będzie to się nie pogniewam naturalnie).

Mam do wyboru trzy rozwiązania:
    1. zestaw przenośny zakładany na osłonie - łatwy montaż, ale gorsza jakość połączenia no i wiadomo albo zabieram za każdym razem kolejny klamot ze sobą, albo zostawiam na pokusę amatorom cudzej własności
    2. oryginalny moduł GSM II lub GSM III (np. od kolegi Grygy) - na forum nt. tego wynalazku napisano już setki stron, ma swoje wady i zalety, w ostateczności mógłby być
    3. gadżet innego producenta - mój wybór padł na Parrota MKi9000, coś jak gadająca po polsku asystentka, proste i skuteczne

Zestaw tak czy siak raczej będę montował w ASO, ewent. u jakiegoś autoryzowanego instalatora, ma to współpracować z jednej strony z Nokią E51 i czymś na Androidzie (HTC One/ Galaxy 3), z drugiej strony z Bolero podpiętego do Sound Systemu (wzmacniacz i dodatkowe głośniki). Niestety auto mam bez przygotowania (kod wyposażenia 9W0 = W/o car phone preparation/installation), więc trzeba samodzielnie ciągnąć kable...

Zassałem sobie z netu instrukcję, w której opisano dwa sposoby zamontowania:

Opcja nr 1

Opcja nr 2

O ile dobrze zrozumiałem, w wypadku pierwszej opcji Parrot będzie robił za pośrednika pomiędzy Bolero a głośnikami, nie tylko przy telefonie, ale także przy muzyce z radia, CD i karty pamięci. To chyba nie jest dobry pomysł, dlatego bardziej skłaniałbym się ku opcji nr 2, czyli wykorzystaniu line-in. I tu pytanie:

Czy gdybym podłączył dwie pary kabli line-in (na instrukcji litery E i F) do bolców phone od bolero (fotka niżej), to czy ma to szansę rozsądnie współpracować ? Rozsądnie oznacza ściszenie przy połączeniu przychodzącym (lub zielonej słuchawce), podgłoszenie po zakończeniu rozmowy (lub czerwonej słuchawce).

A może jednak rozwiązanie z wpięciem się pomiędzy przez kostki nie jest najgorsze ? (tu powinno na bank działać, ale jest ryzyko pogorszenia jakości dzwięku) Ewentualnie może jakieś inne zestawy zapewniające podobną funkcjonalność wybierania numeru głosem (z akceptacją i odrzucaniem poradzę sobie klawiszami). A może jednak fabryczny zestaw (?) z rSAP lub bez, choć wizja przedzierania się przez książkę klikając paluchem po wyświetlaczu mnie przeraża. Przycisków na kierownicy do telefonu niestety nie mam.

Schemat pinów Bolero:

Jak wygląda schemat Sound Systemu, wejść i wyjść tego wzmacniacza niestety nie mam pojęcia.

Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Grzesiek

Obecnie śmigam: Skoda Superb II 1.8TSI DSG Platinum
    Średnie spalanie: | Smarowanie zapewnia

Komentarz

• bolo1
      Classic
      • 2009
      • 34

Mam zamontowanego Parrota CK3100 do Bolera z zewnętrznym wzmacniaczem, podłączony jest do Line in i Mute. Montaż był b. prosty, w zestawie była przejściówka do kostki radia. W czasie rozmowy radio jest wyciszane, BT synchronizuje książkę telefoniczną i historię połączeń, na wyświetlaczu widoczna jest nazwa dzwoniącego, można również wybrać nr lub kontakt z książki pokrętłem.

Komentarz

• lisek1981
        Drive
        • 2010
        • 69

Zamieszczone przez bolo1
        Mam zamontowanego Parrota CK3100 do Bolera z zewnętrznym wzmacniaczem, podłączony jest do Line in i Mute. Montaż był b. prosty, w zestawie była przejściówka do kostki radia. W czasie rozmowy radio jest wyciszane, BT synchronizuje książkę telefoniczną i historię połączeń, na wyświetlaczu widoczna jest nazwa dzwoniącego, można również wybrać nr lub kontakt z książki pokrętłem.
        bolo1, dzięki serdecznie za odpowiedź. A pamiętasz może dokładnie, czy jest to AUX, czy PHONE ? Rozmowy telefoniczne jak rozumiem masz mono, streaming audio z komórki to stereo na przednich tylko głośnikach ? Czy rozmowy nie są za ciche ? (wiadomo można podgłosić radiem, tylko po zakończonej rozmowie może nastąpić sajgon )

Z tego co udało mi się wyczytać na innych forach, montaż do obu wejść jest równie dobry i zapewnia tą samą funkcjonalność - czyli właśnie auto-mute w przypadku rozmowy, mono dla rozmów, stereo dla streamingu. Natomiast wpięcie się w kostki determinuje użycie wzmacniacza parrota (niby 4x20w), rozmowy i audio w trybie stereo, ale podobno słychać trzaski z tylnych głośników, które nie są odlączane, zaś dodatkowy wzmacniacz powoduje buczenie.
        Pozdrawiam
        Grzesiek

Komentarz

• bolo1
          Classic
          • 2009
          • 34

Zamieszczone przez lisek1981
          A pamiętasz może dokładnie, czy jest to AUX, czy PHONE ?
          ???
          Rozmowy telefoniczne jak rozumiem masz mono, streaming audio z komórki to stereo na przednich tylko głośnikach ?
          W samochodzie mam głośniki tylko z przodu, Parrot służy jedynie do prowadzenia rozmów i nie ma funkcji przesyłania muzyki z telefonu.
          Czy rozmowy nie są za ciche ? (wiadomo można podgłosić radiem, tylko po zakończonej rozmowie może nastąpić sajgon )
          W Columbusie ustawia się oddzielnie głośność radia i telefomu, jeśli w czasie prowadzenia rozmowy zwiększysz głośność, to po jej zakończeniu radio powróci do wcześniejszej nastawy.
          Z tego co udało mi się wyczytać na innych forach, montaż do obu wejść jest równie dobry i zapewnia tą samą funkcjonalność - czyli właśnie auto-mute w przypadku rozmowy, mono dla rozmów, stereo dla streamingu. Natomiast wpięcie się w kostki determinuje użycie wzmacniacza parrota (niby 4x20w), rozmowy i audio w trybie stereo, ale podobno słychać trzaski z tylnych głośników, które nie są odlączane, zaś dodatkowy wzmacniacz powoduje buczenie.
          Ja mam BT podłączony do wejść Line in i uważam, że jest to b. dobre rozwiązanie.

Komentarz

• lisek1981
            Drive
            • 2010
            • 69

Zamieszczone przez bolo1
            A pamiętasz może dokładnie, czy jest to AUX, czy PHONE ?
            ???
            Bolero ma dwa wejścia: aux i phone. Ciekaw byłem do którego to podpiąłeś. Ja się skłaniam ku dedykowanemu do telefonów (choć już wiem, że to nie ma znaczenia)

Zamieszczone przez bolo1
            Czy rozmowy nie są za ciche ? (wiadomo można podgłosić radiem, tylko po zakończonej rozmowie może nastąpić sajgon )
            W Columbusie ustawia się oddzielnie głośność radia i telefomu, jeśli w czasie prowadzenia rozmowy zwiększysz głośność, to po jej zakończeniu radio powróci do wcześniejszej nastawy.
            Podejrzewam, że w Bolero może być podobnie. Byłoby fajnie...
            Pozdrawiam
            Grzesiek

Komentarz

Pracuję...